Resepi Masak-Masak

Kerang Air Asam Ala Thai

Resepi Kerang Somtam Sedap dan Ringkas !

Assalamualaikum semua. Salam Ramadhan ~ Harini aku nak share satu resepi yang aku dapat dari facebook (maaf tak dapat nak credit owner resepi sbb dah lupa). Resepi ni aku olah sikit ikut tekak sendiri. Nahhh nampak meleleh kan?? Jom kita start. Sesuai untuk juadah berbuka puasa nanti.

IMG_1760

 

Cara-caranya:

IMG_1751(1)

  1. Kerang rebus dulu dengan serai, bawang putih dan garam sikit. Air rebus kerang paras kerang je taw takyah banyak-banyak.

 

IMG_1783

2. Tumbuk 4-5 ulas bawang putih bersama 2-3 biji cili padi.

3. Masukkan 2 sb sos ikan. Gual rata.

4. Masukkan 2 sb thai palm sugar @ gula kabong. Gaul lagi sampai gula kabong cair dan sebati.

5. Masukkan hirisan daun ketumbar, sebiji tomato dan bawang merah hiris halus. Perahkan limau nipis 1-2 biji dan gaul rata. Masukkan 2 sudu besar air rebusan kerang juga ye. (takde dalam gambar)

IMG_1758(1)
Ni rupa kuah air asam saja. 

6. Last sekali gaulkan dgn kerang yang dah dikopek.

7. Hidangkan dgn hirisan daun ketumbar.

 

Sumpah sedap! My favourite ni tiap kali puasa. Selamat mencuba~

2 thoughts on “Kerang Air Asam Ala Thai”

Leave a comment